Implantologija

Zubni implantat je umjetni zubni korijen izrađen od titana. Materijal zubnog implantata je bioinertan i ne izaziva alergijsku reakciju.

Na tržištu postoji veliki broj implantacijskih sustava. U našoj ordinaciji ugrađujemo Astra Tech švedski implantacijski sustav, jedan od 3 svjetska vodeća implantološka sustava.

Zubni implantat kao izraz odnosi se na vijak u kosti. Nakon ugradnje implantata potrebno je pričekati da bi se završio proces osteointegracije tzv. sraštavanje implantata za kost. Nakon toga slijedi otvaranje implantata, stavljanje nadogradnje u zubni implantat, te izrada definitivnog rada.

To mogu biti fiksni radovi – zubni mostovi i krunice, ali i zubne proteze poduprte implantatima.

Ugradnja implantata provodi se u lokalnoj anesteziji. Da bi smo odabrali najbolje mjesto za ugradnju implantata, pacijent je obavezan napraviti tvz. panoramsku snimku (ortopan) i dentalni CT (kompjutersku tomografiju) gornje i donje čeljusti.

Zubni implantati su korisni jer: štite postojeće zube na način da nije potrebno njihovo brušenje, omogućuju stabilnost proteze kada je anatomija nepovoljna, omogućuju pacijentu izradu fiksnog mosta kada zubna proteza izaziva refleks na povraćanje.